Urheiluvedonlyönti

Vedonlyönnillä on pitkät perinteet ja Suomessakin sitä on harrastettu jo kauan esim. ravien ja kotimaan jalkapallo- ja jääkiekkosarjojen yhteydessä.

Meilläkin on voinut jo kauan veikata myös esim. jalkapallon Englannin Valioliigan ottelutuloksia, ja ‘1X2’ (voitto – tasapeli – häviö) onkin yksi tunnetuimpia vedonlyöntitermistöjä maassamme.

Vaikka yleisimmistä urheilukohteista on voinutkin jo pitkään lyödä vetoa suomalaisissa veikkauspisteissä, on täältä kuitenkin puuttunut mahdollisuus monipuolisempaan vedonlyöntiin. Monet eivät varmasti edes tiedä, että on mahdollista lyödä vetoa todella monenlaisista asioista, kuten Euroviisu-tuloksista tai jalkapallo-ottelujen kulmapotkujen määrästä. Internet on kuitenkin tuonut mukanaan mahdollisuuden monipuoliseen vedonlyöntiharrastukseen, ja esim. lyömällä vetoa pelin tai ottelun lopputuloksesta seuraamiseen tulee mukaan aimo annos kutkuttavaa lisäjännitystä. Vedonlyönnissä tosin kannattaa aina miettiä todennäköisyyksiä ja kertoimia, ja usein on fiksumpaa lyödä vetoa järjen kuin tunteen perusteella. Esimerkiksi vaikka toivoisitkin Suomen jääkiekkojoukkueen voittoa, saattaa olla järkevämpää lyödä vetoa vastustajan puolesta. Toisaalta, parhaimmat vedonlyöntivoitot nostetaan juuri silloin, kun suuremman kertoimen omaava kilpailija tai joukkue voittaa, eli kun, ennakkosuosikin sijaan joku toinen voittaa. Tällöin vedonlyönnissä liikkuvat suuret rahat.

Verkkovedonlyönti on saanut yhä enemmän suosiota viime vuosina. Yhä useammat harrastavat vedonlyöntiä internetissä, joko tietokoneella tai kannettavalla laitteella. Syitä on jo edellä mainitun lähes rajattoman kohdevalikoiman lisäksi muitakin. Netistä pelaajan on esimerkiksi kätevää hakea samalla taustatietoa asiasta, josta aikoo lyödä vetoa. Mobiilivedonlyönnissä, joka onnistuu älypuhelimella tai tabletilla, on myös aivan omat etunsa: Kuvitellaan vaikkapa tilanne, että olet seuraamassa raveja katsomossa. Haluat yllättäen lyödä vetoa jonkin hevosen puolesta, mutta vedonlyöntipisteeseen on liian pitkä matka. Älypuhelimella voit tehdä sen samantien istumapaikaltasi – muuten se olisi liian hankalaa.

Vedonlyönti tuo aivan uudenlaista jännitystä urheilun ja monen muunkin asian seuraamiseen. Kun on pieni summa omaa rahaa mukana pelissä, alkaa adrenaliinitaso kummasti nousta, ja tavallistenkin kilpailujen seuraamisesta saattaa tulla varsinainen jännitysnäytelmä.