Suosittuja genrejä nettipelaamisessa

Pelaaminen on videoiden ja elokuvien katselun sekä musiikin kuuntelun ohella yksi suosituimpia internetin viihdekäyttötapoja. Netistä löytyykin runsaasti erilaisia verkkopelejä, eli internetissä suoraan palvelimella pelattavia pelejä.

Monet näistä peleistä toimivat suoraan www-selaimessa, edellyttäen kuitenkin, että selaimessa on asennettuna ajan tasalla olevat Flash- tai Java-pluginit. (Samoja plugineja eli liitännäisohjelmia tarvitaan myös esim. joidenkin videoiden katseluun). Jotkin pelipalvelut tarjoavat myös erillistä client-ohjelmaa, jonka voit ladata ja asentaa koneelle pelaamista varten.

Tarjolla on runsaasti erilaisia pelejä aina yksinkertaisista triviapeleistä suurin ja visuaalisesti näyttäviin monen pelaajan toimintapeleihin. Ns. massiivimoninpelit, eli MMORPG (massively multiplayer online role-playing game) ovatkin tällä hetkellä yksi suosituimpia peligenrejä. MMORPG-peleissä voi samanaikaisesti olla jopa kymmeniä tuhansia pelaajia eri puolilla maailmaa. Suosittuja tämän genren pelejä ovat tällä hetkellä mm. Afterworld ja Edge of Space. Nämä ovat ilmaisia pelejä, joihin pääsee yleensä mukaan, kun rekisteröi itselleen oman käyttäjätunnuksen. Osa peleistä on maksullisia, ja niiden hinnat ovat yleensä muutamasta eurosta ylöspäin per kuukausi.

Toinen suosittu pelityyppi on FPS (First person shooting), jotka ovat räiskintäpelejä. Peliä pelataan useimmiten aseen tähtäimen takaa, eli ampujan näkökulmasta. Tosin näkymiä voi monissa peleissä myös vaihtaa. Sekä massiivimoninpelit että FPS-pelit ovatkin itse asiassa eräänlaisia virtuaalitodellisuutta muistuttavia pelejä, joihin on helppo uppoutua pitkäksi aikaa.

Hieman perinteisempää peligenreä edustavat puolestaan mm. perinteiset ralli- ja kilpa-autoilupelit. Kaikki eivät halua pelata agressiivisia taistelupelejä, ja taitoa vaativat rallipelit ovatkin heidän suosiossaan. Monista muistakin urheilulajeista on tehty varsin onnistuneita pelejä, kuten esim. onginnasta, golfista ja tenniksestä.